ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών για το Εργαστήρι Ανατολικής Τροπικής Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.

Μια γνωριμία με την ιστορία, τη μουσική θεωρία και το ρεπερτόριο της οθωμανικής μουσικής παράδοσης

Ας χαρακτηρίσουμε την τροπική μουσική ως ένα είδος μουσικής. Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους αυτού και τι προσφέρουν; Ένα από τα τροπικά συστήματα που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις είναι το σύστημα των μακάμ. Τι είναι όμως τα μακάμ, πως προκύπτουν και ποια τα βασικά στοιχεία επιτέλεσής τους; Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει πρώτα να δούμε το που και το πως αναπτύχθηκε το σύστημα αυτό, θα πρέπει λοιπόν να γνωρίσουμε την οθωμανική μουσική παράδοση.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε το θεωρητικό μουσικό σύστημα των μακάμ, σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε κατά τους οθωμανικούς χρόνους από την ίδρυση έως και την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε όλη την έκτασή της.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές δομές, θα γνωρίσουμε τους χώρους επιτέλεσης της κλασικής μουσικής της Κωνσταντινούπολης, το οργανολόγιο, το ρεπερτόριο, μουσικούς και συνθέτες, ρυθμούς και τρόπους τα οποία και θα αφομοιώσουμε μέσα από την ίδια την πράξη. Όλα αυτά μαζί θα μας οδηγήσουν στην κατανόηση της οργάνωσης του συστήματος των μακάμ και κατ’ επέκταση την κατανόηση απλών και σύνθετων μακάμ, υφολογικών και στιλιστικών χαρακτηριστικών καθώς και την κατανόηση της αυτοσχεδιαστικής φόρμας ταξίμ (taksim).

Βασικό μέσο μελέτης και κατανόησης θα αποτελέσει το ίδιο το ρεπερτόριο καθώς και η ακρόαση και ανάλυση ηχογραφήσεων.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με το ανατολικό τροπικό σύστημα των μακάμ και την οθωμανική μουσική παράδοση, είτε παίζουν κάποιο μουσικό όργανο είτε όχι. Αφορά τραγουδιστές και όλα τα όργανα χωρίς περιορισμούς ανεξαρτήτως επιπέδων. Υπάρχει δυνατότητα τμημάτων αναλόγως τα επίπεδα και τις διαθέσεις. Τέλος, μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί ανατολική ορχήστρα όπου θα μελετάται ρεπερτόριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.

Ώρες:

ΣΑΒΒΑΤΟ 13:00-14:30

Διάρκεια: 3 μήνες, 24 διδακτικές ώρες 

Κόστος: 30€/ΜΗΝΑ (ΣΥΝΟΛΟ 90€)

              70€ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ

Η εισηγήτρια: Αχιτζάνοβα Πεταλά Ανδριάνα

Η Ανδριάνα γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1992 στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκινά στην ηλικία των 7 ετών με την Ίννα Μπαραμίντζε στο πιάνο όπου και ακολουθεί κλασικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δασκάλα τη Βικτωρία Βικτωράτου. Στην ηλικία των 20 ετών ανακαλύπτει και μαγεύεται από τον κόσμο της τροπικής μουσικής των μακάμ και τον ήχο του νέι. Έτσι, ακολουθεί σπουδές στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα την Άρτα και ειδικότητα στο όργανο νέι με τους Μάρκο Σκούλιο, Γιώργο Ψάλτη και Γιάννη Οικονόμου. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια τροπικής μουσικής και νέι με τους Omer Erdogdular, Χάρη Λαμπράκη, Χρήστο Μπάρμπα και Νίκο Παραουλάκη. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της αποφασίζει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στο νέι (Ney Performance) στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών (Codarts University) του Ρόττερνταμ με τους Kudsi Erguner και Μιχάλη Κουλουμή. Καθ’ όλη τη διάρκεια ενασχόλησής της με τη μουσική συνεργάζεται με ποικίλα μουσικά σχήματα και μουσικούς, διδάσκει το όργανο νέι και παραδίδει σεμινάρια του ανατολικού τροπικού συστήματος των μακάμ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ-ONLINE SUBSCRIPTION

(ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Για τις γλώσσες σημειώστε την ΓΛΩΣΣΑ και το ΕΠΙΠΕΔΟ που σας ενδιαφέρει ( πχ. Α1- ΑΓΓΛΙΚΑ ,B2-TOYRKIKA) (For greek language choose your level etc. Greek LEVEL A1, Greek LEVEL A2...)
Τα τμήματα είναι γραμμένα στην σχετική ανακοίνωση.(Πχ. Δευτέρα 19:30-21:45 )- the hours of courses (etc. Monday 19.30-21-45)
Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάσει την ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Your registration will be valid only by deposing the half tuition fee. Please pass by our place to complete your registration prior the beginning of the courses.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.