ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ταξιδεύουμε στον κόσμο…με όχημα τα βιβλία.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία διοργανώνει εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες.

Μεγάλοι λογοτέχνες, διαφορετικής εθνικότητας ο καθένας, μας προσκαλούν στον μυθιστορηματικό τους κόσμο, μας γνωρίζουν τους ήρωες, τους τόπους, την κουλτούρα τους αλλά και τον τρόπο που φτιάχνουν τις ιστορίες τους.

Αλλάζουμε τα σκηνικά, τους χαρακτήρες, τους αφηγητές, βλέπουμε από άλλες γωνίες την πλοκή, δραματοποιούμε, διακωμωδούμε, γράφουμε δημιουργικά.
Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική…
Των βιβλίων τα ταξίδια,
έτσι είναι…
Δεν έχουν σύνορα,… δεν τελειώνουν,…
δεν σ’ επιστρέφουν ποτέ εκεί ακριβώς όπου ξεκίνησες.

Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από την βιωματική επαφή με τον λογοτεχνικό λόγο, να  διεγερθεί η δημιουργικότητα, να αυξηθεί η αναγνωστική οξυδέρκεια και να ανακαλύψει ο συμμετέχοντας την συναισθηματική εξωτερίκευση, την δυνατότητα επικοινωνίας και ψυχικής εκτόνωσης που προσφέρει η συγγραφική έκφραση. 

Το θέμα του εργαστηρίου θα αφορά σε ένα «λογοτεχνικό ταξίδι ανά τον κόσμο». Οι συμμετέχοντες θα ασχολούνται κάθε εβδομάδα με το έργο ενός διάσημου λογοτέχνη, διαφορετικής κάθε φορά καταγωγής, στο οποίο θα προβάλλεται αντιπροσωπευτικό τμήμα της κουλτούρας του. Στη συνάντηση του εργαστηρίου θα γίνεται συζήτηση επί των πολιτισμικών χαρακτηριστικών αλλά και της λογοτεχνικής του αξίας. Με την εφαρμογή απλών ασκήσεων δημιουργικής γραφής θα επιχειρείται μία προσέγγιση της τεχνικής του συγγραφέα, με στόχο την βαθύτερη κατανόηση.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν βιώσει μία προσέγγιση της πολιτισμικής ετερότητας και ποικιλότητας, όπως την εκθέτει η παγκόσμια λογοτεχνία. Χρησιμοποιώντας κριτική-αναλυτική σκέψη θα αποφασίσουν για τις πολιτισμικές διαφορές και τις ομοιότητες των βασικών ανθρωπίνων θεμάτων.
Θα έχουν ανακαλύψει επίπεδα προσωπικής δημιουργικής έκφρασης που ίσως πριν να μην είχαν καν υποψιαστεί κι ένα πεδίο ενασχόλησης τελείως διαφορετικό από ό,τι έχουν συνηθίσει στην καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, θα διαθέτουν την βασική τεχνική για τη συγγραφή μιας ιστορίας, προσδίδοντας της στοιχεία λογοτεχνικότητας.
Η βιωματική συμμετοχή σε μια διαδικασία που απαιτεί κριτική στάση, προβληματισμό κι έκθεση συναισθημάτων και σκέψεων, εντείνει τη δυναμική της ομάδας, διευκολύνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνικοποίηση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, με μόνη προϋπόθεση την αγάπη για το βιβλίο και δεν απαιτεί χρόνο ενασχόλησης πέραν αυτού.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει δέκα συναντήσεις με την ακόλουθη θεματική:
• ΑΛΒΑΝΙΑ - Ισμαήλ Κανταρέ «Ρημαγμένος Απρίλης» Αυτόματη γραφή . Πρακτικές ασκήσεις έκφρασης – περιγραφής. (1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΓΑΛΛΙΑ – Αλμπέρ Καμύ «Ο ξένος». Σκηνικό. Άσκηση περιγραφής σκηνικού.( (2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΙΑΠΩΝΙΑ – Χαρούκι Μουρακάμι «Νορβηγικό Δάσος» Χωροχρόνος. Η λειτουργία του χρόνου στο αφήγημα. Πρακτικές ασκήσεις γύρω από το θέμα χρόνος (3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Ναγκίμπ Μαφχούζ «Χίμαιρα» Χαρακτήρας. Δημιουργία χαρακτήρα, τα είδη των χαρακτήρων, οι λειτουργίες και η ανάπτυξή τους.(4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΤΟΥΡΚΙΑ – Ορχάν Παμούκ «Κάτι παράξενο στο νου μου» Αφηγητής-ύφος. Είδη αφηγητών και μετατροπές κειμένων με αλλαγές αφηγητών. Εναλλαγές ύφους αφήγησης. Πρακτικές ασκήσεις ύφους- έκφρασης(5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΚΟΛΟΜΒΙΑ -  Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες «Η Κακιά Ώρα». Είδη εστίασης. Άσκηση εναλλαγής μορφών εστίασης. (6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΠΕΡΟΥ- Μάριο Βάργας Γιόσα «Η Πόλη και τα Σκυλιά» Πλοκή-τρόποι ανάπτυξης ιστορίας. Διάκριση ιστορίας- αφηγήματος. Πρακτικές ασκήσεις έναρξης-εξέλιξης-ολοκλήρωσης ιστορίας.  (7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΗΠΑ – Φίλιπ Ροθ «Το Ανθρώπινο Στίγμα» Μονόλογος – Εσωτερικός μονόλογος. Ανάλυση τεχνικής. Πρακτικές ασκήσεις. (8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – Ζοζέ Σαραμάγκου «Περί θανάτου» Πολιτισμική προσέγγιση της γραφής. Ανακάλυψη, ανάδειξη των κοινωνικών, ψυχολογικών, ιδεολογικών στοιχείων πίσω από το κείμενο. Αποκάλυψη του συγγραφέα και της εποχής του. Σύνδεση του με τον αναγνώστη. Ασκήσεις έκφρασης- κατανόησης. (9η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
• ΟΥΓΓΑΡΙΑ – Ίμρε Κέρτες «Ο άνθρωπος δίχως πεπρωμένο» Βιογραφία – Αυτοβιογραφία. Ανάλυση τεχνικής. Πρακτικές ασκήσεις.(10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ)
(Οι θεματικές ενότητες είναι ενδεικτικές και μπορούν να προσαρμοστούν στα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων αλλά και τη δυναμική της ομάδας)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΆΝΩ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΏΝ
• ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Επαφή με διάφορες μορφές λογοτεχνικών κειμένων. Αυτόματη γραφή . Πρακτικές ασκήσεις έκφρασης – περιγραφής.
• ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ-ΔΙΗΓΗΜΑ. Περιγραφή επιμέρους στοιχείων διηγήματος. Χωροχρόνος. Η λειτουργία του χρόνου στο διήγημα. Πρακτικές ασκήσεις γύρω από το θέμα χρόνος σε λογοτεχνικά κείμενα.
• ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ. Δημιουργία χαρακτήρα στο διήγημα , τα είδη των χαρακτήρων, οι λειτουργίες και η ανάπτυξή τους.
• ΑΦΗΓΗΤΗΣ- ΥΦΟΣ. Είδη αφηγητών και μετατροπές κειμένων με αλλαγές αφηγητών κι εστίασης. Εναλλαγές ύφους αφήγησης. Πρακτικές ασκήσεις ύφους- έκφρασης.
• ΠΛΟΚΗ-ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Διάκριση ιστορίας- αφηγήματος. Πρακτικές ασκήσεις έναρξης-εξέλιξης-ολοκλήρωσης ιστορίας.
• ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ. Παραδείγματα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία. Ανάλυση τεχνικής. Πρακτικές ασκήσεις.
• ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ. Παραδείγματα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία. Ανάλυση τεχνικής. Πρακτικές ασκήσεις.
• ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. Ανακάλυψη, ανάδειξη των κοινωνικών, ψυχολογικών, ιδεολογικών στοιχείων πίσω από το κείμενο. Αποκάλυψη του συγγραφέα και της εποχής του. Σύνδεση του με τον αναγνώστη. Ασκήσεις έκφρασης- κατανόησης.
-Σε όλες τις ενότητες η ανάλυση θα γίνεται με τον πλέον απλό λόγο και την χρήση παραδειγμάτων από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, χωρίς θεωρητικές αναφορές και ορολογία λογοτεχνικών σπουδών.

Η συγκεκριμένη δράση και το παραγόμενο γραπτό υλικό των συμμετεχόντων είναι δυνατόν με κοινή συμφωνία και συνέργεια των τριών μερών να δημοσιοποιηθεί και με την εξεύρεση χορηγού, δεδομένης της παραγωγής γραπτών κειμένων, να εκδοθεί και να προωθηθεί στο ευρύ κοινό.

Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου είναι 60 ευρώ. Με την εγγραφή προπληρώνεται η 1η δόση των 30 ευρώ.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνολικά 10 συναντήσεις με μία δίωρη συνάντηση κάθε εβδομάδα.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος σεμιναρίων.

Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει δέκα συναντήσεις με την ακόλουθη θεματική:

-ΗΠΑ - ERNEST MILLER HEMINGWAY -«ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ» -

-Μονόλογος

-ΙΣΠΑΝΙΑ – CAMILO JOSE CELA -«Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΝΤΟΥΑΡΤΕ» -

-Βιογραφία- Αυτοβιογραφία

-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ– JOSE DE SOUSA SARAMAGO -«ΠΕΡΙ ΤΥΦΛΟΤΗΤΟΣ» –

-Περιγραφή με περιορισμό αισθήσεων

-ΙΡΛΑΝΔΙΑ– SAMUEL BARCLAY BECKETT- «ΜΟΛΛΟΫ» –Χαρακτηριστικά  μεταμοντέρνου

-ΚΙΝΑ–MO YAN-«ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ» -

-Μαγικός ρεαλισμός-κατακερματισμένη αφήγηση

-ΓΕΡΜΑΝΙΑ– HERTA MULLER -«Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ» -

-Ποιητικό ύφος

-ΗΠΑ – WILLIAM FALKNER-«Η ΒΟΥΗ ΚΑΙ Η ΜΑΝΙΑ» - Εσωτερικός Μονόλογος

-ΑΥΣΤΡΙΑ – HANDKE PETER -«ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ» -

-Ψυχρή Αφήγηση

-ΓΕΡΜΑΝΙΑ – GÜNTER GRASS -«ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ» -

-Σουρεαλιστικό ύφος

-ΚΑΝΑΔΑΣ – ALICE MUNRO-«ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΖΩΗ» - Μικρή φόρμα, Διήγημα

(Οι θεματικές ενότητες είναι ενδεικτικές και μπορούν να προσαρμοστούν στα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων αλλά και τη δυναμική της ομάδα

ΕισηγήτριαΑλμετίδου Όλγα, απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Ώρες μαθημάτων:

1ο τμήμα ΠΕΜΠΤΗ 19:15-21:30

Διάρκεια: 2 μήνες (ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ)

Συχνότητα συναντήσεων: 2 ώρες την εβδομάδα

Κόστος: 60€

Βεβαίωση Συμμετοχής: Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάσει την ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Δ/νση: Βύρωνος 3,Θεσσαλονίκη (Κέντρο)

Τηλ: 2316 00 8305 (καθημερινά 11:00-20:00)

Κινητό: 694 723 8850 (καθημερινά 11:00-20:00)

e-mail: info@babilonia.gr

Facebook: www.facebook.com/babylonia.cultural.center

Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής. Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Για την ηλεκτρονική προεγγραφή συμπληρώνετε την παρακάτω φόρμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ-ONLINE SUBSCRIPTION

(ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Για τις γλώσσες σημειώστε την ΓΛΩΣΣΑ και το ΕΠΙΠΕΔΟ που σας ενδιαφέρει ( πχ. Α1- ΑΓΓΛΙΚΑ ,B2-TOYRKIKA) (For greek language choose your level etc. Greek LEVEL A1, Greek LEVEL A2...)
Τα τμήματα είναι γραμμένα στην σχετική ανακοίνωση.(Πχ. Δευτέρα 19:30-21:45 )- the hours of courses (etc. Monday 19.30-21-45)
Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάσει την ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Your registration will be valid only by deposing the half tuition fee. Please pass by our place to complete your registration prior the beginning of the courses.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.