Βαβυλωνία, ένας πολυχώρος που αξίζει να πας!

Πίσω από τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου συχνά κρύβονται οι μοναδικές ιστορίες των ανθρώπων.
 
Στην περίπτωση της Βαβυλωνίας κρύβονται οι ιστορίες του Σερχάτ και του Σαντζάρ.
 
Πολιτικός πρόσφυγας ο πρώτος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από έντεκα χρόνια για να συναντήσει και το συμπατριώτη του λίγο αργότερα και μαζί να ξεκινήσουν την ιδέα της Βαβυλωνίας.
 
 
Τα βήματα τους τους έφεραν στη Βύρωνος, την κάθοδο της πλατείας Ναβαρίνου. Ένα από τα κτίρια της πόλης που αποπερατώθηκαν μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε όλο το κέντρο της πόλης. Το 3όροφο κτίριο αποπερατώθηκε το 1927 για να λειτουργήσει ως σπίτι. Έκτοτε βέβαια η βοή του μύθου που κουβαλά περιέχει δεκάδες ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν να κατοικούν εντός του. Η σχέση του με άλλες χρήσεις ξεκινά νωρίς, στα ΄70ς. Την δεκαετία 70 ξεκίνησε η επαγγελματική χρήση και στον 1ο όροφο φιλοξένησε τις πρώτες φωτογραφικές εκθέσεις της πόλης και έτσι ξεκινάει η καλλιτεχνική πορεία του κτιρίου. Καθώς βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλη παράδοση στα live δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει μέρος της ιστορίας αυτής. Η καλλιτεχνική ιστορία του κτιρίου συνεχίστηκε λοιπόν με την δημιουργία μιας πολυπρόσωπης μουσικής σκηνής όπου επί 25 έτη στη σειρά φιλοξένησε διάφορα μουσικά σχήματα. Σε αυτό μέρος έπαιξαν στα πρώτα τους βήματα διάσημες μπάντες και μουσικοί όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος στα τελευταία, οι Τρύπες στην αρχή, Blues Wire, Xaxakes και δεκάδες άλλοι.
Ήταν λοιπόν ευχής έργο που το κτίριο αυτό πέρασε στα χέρια ανθρώπων με δημιουργικές ανησυχίες και έτσι τώρα η καλλιτεχνική πορεία του κτιρίου αναβιώνει με την Βαβυλωνία. Η Βαβυλωνία είναι ένα πολυπολιτισμικός χώρος και πιστεύει στην συνύπαρξη των πολιτισμών σε μια κοινωνία ποικίλων κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά εθνικά-εθνοτικά και πολιτισμικά στοιχεία.
 
Στο ισόγειο του κτιρίου, από τα πιο θρυλικά ισόγεια του Ναβαρίνου, που μεγάλωσε γενιές και γενιές, στήθηκε το μπαρ. Σε βαθύ κόκκινο, σχεδόν μπορντό στους τοίχους με κύριο χαρακτηριστικό του τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, τις μουσικές που ξεκινούν φυσικά από Balkan Gypsy music, Funk, Balkan Jazz-Blues Ethnic Reggae Swing Ska και πάνω από όλα τα live, φόρος τιμής στην ιστορία του δρόμου. Εναλλακτικά  dj set ,θεματικά παρτι και Live που οι τιμές παραμένουν ίδιες όπως και τις υπόλοιπες μέρες και βέβαια προβολές που συνοδεύονται από μουσική και ένας κόσμος που λατρεύει από την αρχή τον εναλλακτικό του χαρακτήρα και τις ψαγμένες του επιλογές μέχρι αργά το βράδυ.
Στα φετινά Δημήτρια φιλοξένησαν την έκθεση “Διασπορές” ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα αναπαράστασης και ανακατασκευής της διαχρονικής μεταναστευτικής και διασπορικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Αν στην ιστορία προσθέσεις όσα συμβαίνουν στους ορόφους του πολυχώρου του, μαθήματα και εργαστήρια μουσικών οργάνων, θεατρικό εργαστήρι, μαθήματα χορού, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, σεμινάρια χειροτεχνίας, παρουσιάσεις βιβλίων έχεις ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της πόλης.
Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ διαθέτει επίσης, αναγνωστική βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολής ταινιών, αίθουσα συνελεύσεων και εκδηλώσεων, αίθουσα εκδηλώσεων στον 2ο όροφο της Βαβυλωνίας για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συνελεύσεων, ομιλιών και μια έκπληξη: Μαθήματα Τούρκικων και Αράβικων από δασκάλους που τα γνωρίζουν ως μητρικές γλώσσες!
Το καφέ ανοίγει από νωρίς το πρωί με καφέδες και τσάγια σε μια τεράστια ποικιλία ενώ το μεσημέρι σε βρίσκει με επιλογές από 15 διαφορετικές μπίρες και διάθεση να σε ταξιδέψει μακριά. Η νύχτα απογειώνει τις αισθήσεις εκεί.

Δ/νση: Βύρωνος 3,Θεσσαλονίκη (Κέντρο)

Τηλ. 2316 00 8305 (καθημερινά 11:00-21:00)

e-mail : info@babilonia.gr

Facebook: www.facebook.com/babylonia.cultural.center

BABYLON cafe bar

ΠΗΓΗ: http://parallaximag.gr/

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ-ONLINE SUBSCRIPTION

(ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Για τις γλώσσες σημειώστε την ΓΛΩΣΣΑ και το ΕΠΙΠΕΔΟ που σας ενδιαφέρει ( πχ. Α1- ΑΓΓΛΙΚΑ ,B2-TOYRKIKA) (For greek language choose your level etc. Greek LEVEL A1, Greek LEVEL A2...)
Τα τμήματα είναι γραμμένα στην σχετική ανακοίνωση.(Πχ. Δευτέρα 19:30-21:45 )- the hours of courses (etc. Monday 19.30-21-45)
Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάσει την ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Your registration will be valid only by deposing the half tuition fee. Please pass by our place to complete your registration prior the beginning of the courses.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.