Σεμινάριο: The Art History Project: A hands-on experience/ Σεμινάρια Ιστορίας Τέχνης συνδυασμένα με εικαστικά projects

Μια κριτική και δημιουργική ματιά στην τέχνη ανά τους αιώνες όπου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες και κινήματα, θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν μια σειρά έργων χρησιμοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα (ζωγραφική, πλαστική, φωτογραφία, κίνηση, γραπτό λόγο κλπ.)

Η κάθε συνάντηση θα αποτελείται από ένα «τυπικό» σεμινάριο ιστορίας της τέχνης με προβολές έργων, πληροφοριακό υλικό και συζήτηση και στη συνέχεια θα δημιουργούμε ένα έργο εμπνευσμένο από τους καλλιτέχνες ή τα κινήματα που προσεγγίσαμε.

Στόχος μας είναι μια μέθοδος απόκτησης γνώσης μέσω της πρακτικής και θεωρητικής εμπειρίας αλλά και η αυτοέκφραση, η κριτική ματιά και η βαθύτερη κατανόηση της καλλιτεχνικής διαδικασίας.

Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες:

 • Van Gogh: Η τέχνη των ζωντανών χρωμάτων και του εμμονικού αυθορμητισμού (εικαστικό έργο ακρυλικά σε καμβά).
 • Ζωγραφική των σπηλαίων: Οι πρώτοι άνθρωποι καταγράφουν την πραγματικότητα γύρω τους (εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας με καφετί χαρτί του μέτρου και κάρβουνα, σκόνες αγιογραφίας ή διάφορα άλλα χρώματα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά).
 • Vassily Kandinsky: Ανεικονική, «αφηρημένη» τέχνη μετα μουσικής (ζωγραφική συναισθημάτων με ποικιλία υλικών).
 • Niki de Saint Phalle: Γλυπτική εξωτερικού χώρου, flower power (κατασκευή γλυπτού με χαρτοπολτό, κόλα βινυλίου και βάση από σύρμα).
 • Alberto Giacometti: Η μοναχική φιγούρα (κατασκευή γλυπτού με γυψόγαζες σε βάση από σύρμα).
 • Rembrandt van Rijn: Ο άνθρωπος στο φως του κεριού (προσωπογραφίες ή αυτοπροσωπογραφίες σε χαμηλό φωτισμό με κάρβουνο).
 • Ιμπρεσιονισμός: Το πρώτο κίνημα του μοντερνισμού, φυσικό φως, απελευθέρωση της φόρμας (εικαστικό σε χαρτί με ακουαρέλα και ξηρά παστέλ).
 • Bauhaus: Η σχολή χωρίς μαθητές και δασκάλους (σχεδιασμός και κατασκευή χρηστικού αντικειμένου).
 • Henri de Toulouse-Lautrec: Ο γραφίστας χωρίς υπολογιστή (κατασκευή αφίσας στο χέρι).
 • Edgar Degas: Ο ζωγράφος φωτογραφίζει (φωτογράφιση με το στυλ του Ντεγκά και στη συνέχεια χρησιμοποίηση των εικόνων για την κατασκευή εικαστικού σε χαρτί με σκληρά παστέλ)
 • Σουρεαλισμός: Η τέχνη του υποσυνείδητου (αυτόματη γραφή, αυτόματη ζωγραφική)
 • Αναγέννηση: Ο καλλιτέχνης-πανεπιστήμων στην υπηρεσία του κράτους και της εκκλησίας (εικαστική παρέμβαση σε γνωστές εικόνες της εποχής)
 • Alexander Calder: Κινητική τέχνη και mobile (κατασκευή mobile)
 • Paul Klee: Ο κολορίστας (χαρακτική και ακουαρέλα)

Πολλές από τις δραστηριότητες ενδείκνυται να διαρκέσουν πάνω από μία δίωρη διδακτική συνάντηση.

Η αγορά των υλικών επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Σύνολο ωρών: 14 (7 δίωρες συναντήσεις)

Ώρες μαθημάτων: ΤΡΙΤΗ 18:00-20:15

Κόστος: 60 ευρώ

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο

Βιογραφικό Έφη Σκυλίτση:

Σπουδές στο Λονδίνο Ba Hons History of Drawing & Printmaking στο Camberwell College of Arts, University of the Arts London, μεταπτυχιακό MA Arts Criticism, Arts Policy and Management στο City University of London με πολυετή διδακτική εμπειρία εικαστικών και ιστορίας τέχνης σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διοργάνωση πολιτισμικών θεσμών και εκδηλώσεων, συνεργασίες με κέντρα κοινωνικού και πολιτιστικού προγραμματισμού, μουσειοπαιδαγωγός για 8 χρόνια στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), εργασία με ΑμεΑ και παρακολούθηση σεμιναρίου κατάρτισης στην ειδική αγωγή «Προαγωγή της Ισότιμης Συμμετοχής των Α.με Α. στη Β/θμια Εκπαίδευση», 400 ωρών διοργανωμένο από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2010.

DJ επι σειρά ετών σε διάφορα rock bars της πόλης και ραδιοφωνική παραγωγός για δύο χρόνια στο Rockarolla Radio.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Δ/νση: Βύρωνος 3,Θεσσαλονίκη (Κέντρο)

Τηλ: 2316 00 8305 (καθημερινά 11:00-20:00)

Κινητό: 694 723 8850 (καθημερινά 11:00-20:00)

e-mail: info@babilonia.gr

Facebook: www.facebook.com/babylonia.cultural.center

Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής. Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ-ONLINE SUBSCRIPTION

(ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Για τις γλώσσες σημειώστε την ΓΛΩΣΣΑ και το ΕΠΙΠΕΔΟ που σας ενδιαφέρει ( πχ. Α1- ΑΓΓΛΙΚΑ ,B2-TOYRKIKA) (For greek language choose your level etc. Greek LEVEL A1, Greek LEVEL A2...)
Τα τμήματα είναι γραμμένα στην σχετική ανακοίνωση.(Πχ. Δευτέρα 19:30-21:45 )- the hours of courses (etc. Monday 19.30-21-45)
Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάσει την ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Your registration will be valid only by deposing the half tuition fee. Please pass by our place to complete your registration prior the beginning of the courses.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.