ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το σεμινάριο Ιστορία της Τέχνης στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία.

Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου είναι 100 ευρώ. Με την εγγραφή προπληρώνεται η 1η δόση των 50 ευρώ.

Περιγραφή σεμιναρίου:

Η ιστορία της τέχνης αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιστορίας της τέχνης κ.Gombrich «η τέχνη δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο οι καλλιτέχνες». Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα εξετάσουμε τα έργα τέχνης, εστιάζοντας στις προσωπικότητες που αναδείχθηκαν υπό τις συνθήκες της κάθε εποχής. Στο σεμινάριο θα περιλαμβάνονται όλες οι μορφές τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική και αρχιτεκτονική. Θα γίνει μία προσπάθεια να εξεταστούν εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να κατανοήσει και να ερμηνεύσει κάποιος την πρόθεση του δημιουργού, το βαθύτερο νόημα και το πνεύμα των έργων.

Σκοπός:

Στόχος του σεμιναρίου είναι να καταφέρει ο ενδιαφερόμενος να αναγνωρίζει βάσει των τεχνοτροπιών και των καλλιτεχνικών ρευμάτων τα έργα τέχνης. Παράλληλα, θα είναι εφικτό να μπορεί να αποκρυπτογραφεί το βαθύτερο νόημα και την πρόθεση του δημιουργού.

Διάρθρωση προγράμματος:

1ο μάθημα: Εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης και αποσαφήνιση της τέχνης πριν και μετά τον μοντερνισμό. Εισαγωγή στην Ρωμανική ή Νορμανδική τέχνη.

2ο μάθημα: Ο άνθρωπος και η σχέση του με την τέχνη, Εκκλησία και τέχνη: Διεθνής Γοτθικός ρυθμός (Ιταλία και χώρες Βόρειας Ευρώπης).

3ο μάθημα: Όψιμη Αναγέννηση (Φλωρεντία, Βενετία, Βόρεια Ευρώπη). Εμφάνιση προοπτικής απεικόνισης, συμμετρίας, ισορροπίας και στατικότητας.

4ο μάθημα: Ώριμη Αναγέννηση: μετατόπιση κέντρου βάρους στη Ρώμη. Ανάλυση χαρακτήρων Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Ραφαήλ, Τισιανού κ.ά.

5ο μάθημα: Κρίση στην τέχνη: Μανιερισμός. Η απαρχή της Μπαρόκ εποχής.

6ο μάθημα: Εμβάθυνση στην τέχνη του Μπαρόκ. Οι ιστορικοί και θρησκευτικοί λόγοι που επηρέασαν την εδραίωσή του. Εισαγωγή στην ατμοσφαιρική προοπτική.

7ο μάθημα: Το Ροκοκό ως συνέχεια του Μπαρόκ. Νεοκλασικισμός: Η αλλαγή της τέχνης με την εμφάνιση του Διαφωτισμού.

8ο μάθημα: Ο Ρομαντισμός (αρρώστια του αιώνα) και η επιστροφή σε παλαιότερες μορφές τέχνης. Στο προσκήνιο της τέχνης έρχεται ο ηρωισμός.

9ο μάθημα: Ρεαλισμός: Η εμφάνιση του απλού και καθημερινού ανθρώπου (εργάτες κ.ά) στα έργα τέχνης. Πρώτα δείγματα αντικομφορμισμού στην τέχνη.

10ο μάθημα: Ιμπρεσιονισμός, Αρ Νουβώ: μεταβατική περίοδος της τέχνης. Προάγγελος του Μοντερνισμού. Ανάλυση: Βαν Γκογκ, Σεζάν, Γκωγκέν.

11ο μάθημα: Εισαγωγή στον Μοντερνισμό την περίοδο του 20ου αιώνα. Σχολιασμός για την πιο ριζοσπαστική περίοδο της τέχνης. Ανάλυση: Πικάσο, Νταλί, Ντε Κίρικο κά.

12ο μάθημα: Μεταμοντερνισμός: Η Αμερική έρχεται στο προσκήνιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Pop Art,  Πουαντιλισμός κ.ά.

Εισηγήτρια: Ονομάζομαι Ράνια Καρακίτσου και γεννήθηκα στην Πτολεμαΐδα. Ξεκίνησα τις σπουδές μου με διαφορετική κατεύθυνση, καθώς σπούδασα μηχανογραφημένη λογιστική, ωστόσο στην πορεία ακολούθησα τον κλάδο των ανθρωπιστικών σπουδών. Είμαι τελειόφοιτη στο πρόγραμμα σπουδών «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Η ιστορία της τέχνης είναι ένα από τα μαθήματα που με γοήτευσε ιδιαίτερα στην πορεία των σπουδών μου.  

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο

Ώρες μαθημάτων:

ΤΡΙΤΗ 20:15-22:30

Διάρκεια: 3 μήνες

Συχνότητα συναντήσεων: 2 ώρες την εβδομάδα

Κόστος: 100€

Βεβαίωση Συμμετοχής: Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Δ/νση: Βύρωνος 3,Θεσσαλονίκη (Κέντρο)

Τηλ: 2316 00 8305 (καθημερινά 11:00-20:00)

Κινητό: 694 723 8850 (καθημερινά 11:00-20:00)

e-mailinfo@babilonia.gr

Facebookwww.facebook.com/babylonia.cultural.center

Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής. Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ-ONLINE SUBSCRIPTION

(ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Για τις γλώσσες σημειώστε την ΓΛΩΣΣΑ και το ΕΠΙΠΕΔΟ που σας ενδιαφέρει ( πχ. Α1- ΑΓΓΛΙΚΑ ,B2-TOYRKIKA) (For greek language choose your level etc. Greek LEVEL A1, Greek LEVEL A2...)
Τα τμήματα είναι γραμμένα στην σχετική ανακοίνωση.(Πχ. Δευτέρα 19:30-21:45 )- the hours of courses (etc. Monday 19.30-21-45)
Η εγγραφή σας θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της 1ης συνδρομής.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάσει την ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης, καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο Παρακαλώ περάστε από την γραμματεία του Κέντρου μας για την τακτοποίησή της πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Your registration will be valid only by deposing the half tuition fee. Please pass by our place to complete your registration prior the beginning of the courses.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.